Sosyal Medya

Dünya

Bulgaristan’daki vakıf eserleri iade edilecek mi?

Bulgaristan Başmüftülüğü, aralarında Osmanlı'dan miras 12 camiinin de bulunduğu, arsa ve dükkanlarla birlikte 28 vakıf mülkünün iadesi için hukuk mücadelesine devam ediyor. Vakıf eserlerinin iadesi davasında henüz somut bir ilerleme yok.



Bulgaristan'da ki vakıf mülkleri; camii, imaret ve dini ibadet yerlerinin iadesi için yargı mücadelesi devam ediyor. 2012 yılında başmüftülüğün girişimiyle 83 vakıf mülkünün iadesi için 56 dava açılmıştı. Bugün itibariyle dava sayısı 26'ya, iadesi talep edilen vakıf mülkleri ise 28'e düştü.

Bu davaların bazıları yargı engeline takıldı, bazıları da halktan gelen itirazlar sonucunda durduruldu. Bazı davalar ise ırkçıların hedefi oldu ve rafa kaldırıldı. Bulgaristan Başmüftülüğü, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen mücadeleden vazgeçmiyor.

Bu yargı süreçlerinde bildiriler yayınlanıyor, Bulgaristan BaÅŸmüftülüğü’nün düzenlediÄŸi konferanslarla sıkıntılar tekrar gündeme getiriliyor. Mustafa AliÅŸ Hacı, ülkede Müslümanlara karşı bir tavır olduÄŸunu söylerken ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bulgaristan'da Müslümanlara hizmet etmeye kendini adayan kiÅŸi ve kurumlara karşı bir tavır görüyoruz. Biz Ä°slamofobiye karşı, konuÅŸmalar ve demokratik yollarla haklarımızı savunmak suretiyle mücadele etmek niyetindeyiz. Umarım, gerek Bulgaristan'da gerekse tüm dünyada bu problemler artık biter.”

Bulgaristan BaÅŸmüftülük Genel Sekreteri Ahmet Ahmedov'da, dava sürecindeki geliÅŸmeleri ÅŸu ifadelerle anlattı: “28 vakıf mülkü arasında 12 tane Osmanlı'dan kalan cami, birkaç tane arsa, bir kaç vakıf malı, küçük dükkanlar, bunun gibi ÅŸehir merkezlerinde bulunan mallarımız var. DiÄŸerleri ÅŸu an durduruldu, gerekçe gösterilmeden tabii. Onları tekrar istememiz mümkün deÄŸil. Kanun izin vermiyor. Camiler Müslümanlarındır. Camiler ve vakıf malları onların varislerinde hizmet etmek için Osmanlı tarafından bize vakfedilmiÅŸtir. Haliyle bız onlardan vazgeçemeyiz ve sonuna kadar biz bu davaları, demokratik çerçeve içerisinde ve demokratik imkanlarla geri almaya çalışacağız.”

Bulgaristan Başmüftülüğü, vakıf mallarının iadesi konusunda hukuku mücadelesini sürdürmeye devam edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.